به گزارش مرکز فرهنگی هنری دفتر تبلیغات اسلامی، در ادامه سلسله جلسات آموزشی سواد رسانه که عصر روز پنجشنبه 27 دی ماه در نگارستان اشراق قم برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین پیشاهنگ کارشناس رسانه و فضای مجازی به بررسی مسئله ماهواره و چگونگی تشکیل شبکه های فارسی زبان پرداخت و گفت: واژه ماهواره نظر به کانال پخش آن است؛ فرکانس ماهوارهای برای جایی که مخاطب نزدیک دارد، عملا بی معنا است.
وی افزود: اگر داخل ایران تلویزیون ماهوارهای برای مردم داشته باشیم، نقض غرض کردیم و میتوانیم ارسال کابلی یا زمینی داشته باشیم؛ مسئله مورد بحث ما ماهوارهای است که برای مخاطب دور از دسترس ایجاد میشود.
این کارشناس رسانه با اشاره به تعداد شبکههای ماهوارهای فارسی زبان، عنوان کرد: با احتساب گویشهای زبان فارسی و زبانهای داخل ایران مانند آذری، کردی، عربی اهوازی و ... چیزی نزدیک به 240 شبکه وجود دارد؛ شبکه تمدن فارسی دری برای مردم افغانستان است و به نوعی برای افغانستانیهای مقیم ایران پخش میشود.
وی ادامه داد: اساسا دو نوع واکنش نسبت به شبکههای ماهوارهای وجود دارد که به انفعالی و فعال تقسیم بندی میکنیم. در مدل انفعال از واکنشهای گزینشی، سلبی و ... استفاده میکنند که اولین شبکههای ماهوارهای فارسی زبان سیاسی و سرگرمی بودند.
حجت الاسلام و المسلمین پیشاهنگ به توضیح شبکه BBC فارسی پرداخت و اظهار داشت: BBC فارسی دی ماه سال 1387 به صورت رسمی افتتاح و دوره جدید شبکههای ماهوارهای فارسی زبان از آن جا شروع شد؛ شبکههایی که صرفا وابسته به کوتولههای اپوزیسیون نیستند بلکه وابسته به دولت مرکزی هستند.
وی افزود: بعد از دی ماه سال 1388 ،که هزینه سنگینی بر دوش ما تحمیل کردند، مدیران شبکه های ماهواره ای به این نتیجه رسیدند که عمر شبکه های سیاسی به پایان رسیده است و باید بر روی محوریت سبک زندگی کار کنند؛ کیوان عباسی مدیر شبکه من و تو اولین فردی بود که بعد از فارسی وان بر روی مسئله سبک زندگی دست گذاشت.
کارشناس رسانه در پایان به مدل رفتار شبکههای ماهوارهای اشاره و ازعان کرد: همانطور که شبکه BBC با برنامههای پخش زنده خود، محل تجمع، اعتراض و اغتشاشات را بیان میکرد، در دی ماه 1396 نیز آمد نیوز از این مدل الگو گرفت و سعی داشت تا مخاطبان را به سمت تجمعات گسیل کند.