• محمدرضا قربان زاده

فیلم سینمایی «معاون» خلاصه ای از تاریخ روابط بین الملل در دوران معاصر است/ اذعان فیلم به قدرت گیری افراد کمال گرا و جاه طلب در آمریکا

Eshragh

دکتر رسول نوروزی «فیلم معاون» را یک اثر سینمایی موفق خواند و گفت: فیلم معاون از این جهت موفق است که می تواند در دو ساعت یک دور تاریخ روابط بین الملل در دوران معاصر را مرور کند. در فیلم معاون بر این نکته تأکید شده است که افراد نخبه و دارای تحلیل در حاشیه قرار می گیرند و افراد کمال گرا و جاه طلب بر اریکه قدرت می نشینند.

 

به گزارش روابط عمومی معاونت فضای مجازی هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی، دکتر رسول نوروزی عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در جلسه تحلیل و بررسی فیلم «معاون» از سلسله نشست های اکران و تحلیل و بررسی و ایده پردازی تولید فیلم از دیدگاه اندیشه اسلامی به بررسی ویژگی های دو حزب کلی جمهوری خواه و دموکرات پرداخت و گفت: در ایالات متحده آمریکا دو حزب کلی جمهوری خواه و دموکرات دارای ویژگی های فکری و رفتاری خاص خود هستند. مثلاً جمهوری خواه ها مذهبی محسوب می شوند و تابع کلیسا به حساب می آیند. اما دموکرات ها عمدتاً دچار فساد اخلاقی و دارای تفکر لیبرالی هستند. فیلم معاون یک فیلم درجه یک نیست، اما چون یک قصه سیاسی را روایت می کند، می تواند به بقیه هنرمندان ایده بدهد تا در مورد شخصیت های سیاسی کشورشان فیلم بسازند.

 

وی افزود: فیلم معاون از این جهت موفق است که می تواند در دو ساعت یک دور تاریخ روابط بین الملل در دوران معاصر را مرور می کند. همچنین در این فیلم هژمونی آمریکا و نیاز جهان به آمریکا بازتولید شده و برای آن دلایلی ارائه می گردد.

 

نوروزی با تأکید بر اینکه فیلم معاون به نحوی در جهت دفاع از اندیشه های دموکرات های آمریکا تولید شده است، اظهار کرد: این فیلم بسیاری از افراط گرایی ها و جنایاتی که در نقاط مختلف دنیا به وقوع پیوسته است را به گردن جمهوری خواه ها می اندازد و به طور کلی این فیلم روایت پشت سر هم حکومت های جمهوری خواه ایالات متحده آمریکاست.

 

وی ادامه داد: نکته مهم فهم این است که چرا رفتارهای عجیب و غریب موجود در این فیلم در فضای سیاسی آمریکا عادی است؟ تم ماهیگیری به معنای صبوری، طعمه زدن و گرفتن صید در این فیلم بسیار تکرار شده است.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی چگونگی تولید تصمیم در سیاست را مهمترین نکته موجود در فیلم «معاون» برشمرد و خاطرنشان کرد: این فیلم به مخاطب می فهماند که بسیاری از تصمیمات آمریکایی ها و این تصمیم سازی های بزرگ در حلقه ها و نهادهای راهبردی کوچک اما تأثیرگذار انجام می گیرد.

 

وی روش های تصمیم سازی در فضای روابط بین المللی را دارای نظریه های بسیار متنوع دانست و بیان داشت: یکی از این نظریه ها، نظریه پیوند ساختاری و اجتماعی است. بر اساس این نظریه وقتی ساختار نظام بین الملل با محیط داخلی یکی شود، آنگاه تصمیم سازی تسهیل می گردد. در فیلم معاون نیز محیط داخلی آمریکا با تصمیم های اتخاذ شده از سوی مسئولین سیاسی آن هماهنگ نشان داده می شود.

 

نوروزی افزود: در آمریکا همیشه این بحث مطرح است که یک فرد چگونه می تواند از حاشیه به متن قدرت برسد؟ دموکرات ها و لیبرال ها معتقدند که ما همیشه در یک فرایند عادی به قدرت می رسیم.

 

وی اضافه کرد: مثلاً سباستین کورتس که صدراعظم اتریش و جوان ترین صدراعظم قرن بیست و یکمی بود، از سنین حدود 19 سالگی رئیس حزب شد و به تدریج رشد کرد تا جایی که در 28 سالگی وزیر خارجه می شود و در نهایت به جوانترین صدراعظم مبدل گشت. اما در میان جمهوری خواهان به طور ناگهانی یک نفر از حاشیه به متن می رسد. افرادی همچون ترامپ یا جرج بوش پسر در عین اینکه هیچ علاقه ای به مسائل سیاسی نشان نمی دهند به طور ناگهانی در رأس قدرت قرار می گیرند. این موضوع در فیلم معاون نیز مورد تصریح و تأکید قرار دارد.

 

وی در ادامه این نشست یادآور شد: در فیلم معاون بر این نکته تأکید شده است که افراد نخبه و دارای تحلیل در حاشیه قرار می گیرند و افراد کمال گرا و جاه طلب بر اریکه قدرت می نشینند.

 

این پژوهشگر روابط بین الملل گفت: آمریکایی ها یک عدد تراز برای توقف جنگ دارند؛ آن ها می گویند اگر تعداد کشته های آن ها در یک جنگ به بیش از 4000 نفر برسد، آنگاه چراغ قرمز برای اختتام جنگ روشن می شود. به همین جهت است که در فیلم معاون نیز به این موضوع اشاره شده است و حمله به عراق و افغانستان هرکدام به مدت یک هفته نشان داده می شود.

 

وی با اشاره به دست دادن دیک چنی با نیکسون که از صحنه های مشهور در فضای مجازی است، ادامه داد: در اوایل فیلم معاون نیز به این موضوع اشاره شده و از دیک چنی پرسیده می شود که به رئیس جمهور هم دست دادی؟! این موضوع می خواهد فرایند به قدرت و شهرت رسیدن افراد در میان جمهوری خواهان را به مخاطب نشان دهد. به نحوی سازندگان فیلم می خواهند بگویند به قدرت رسیدن جمهوری خواهان بدون هیچ ضابطه ای و فقط بر اساس زد و بندها و لابی گری ها صورت می گیرد.

 

نوروزی گفت: در میان سیاست مداران آمریکا دو رویکرد در مورد تأمین انرژی وجود دارد؛ جمهوری خواه ها می گویند چه لزومی دارد نفت را در داخل کشور خودمان فرآوری کنیم و این کار را می توانیم در مناطق نفت خیز با راه اندازی تأسیسات نفتی و مستقر کردن نیروهای نظامی انجام دهیم.

 

وی با بیان اینکه جمهوری خواهان به دنبال گسترش سیطره نظامی آمریکا هستند، خاطرنشان کرد: آن ها می گویند با این کار عمق راهبردی خود را هم گسترش داده ایم. اما دموکرات ها معمولاً نهادگرا هستند؛ به این معنی که از طریق نهادهای بین المللی دشمنان خود را کنترل می کنند. تعداد تحریم هایی که در دولت های دموکرات ها علیه سایر کشورها تصویب و اعمال می شود، گاهاً صد برابر تحریم های دوران قدرت جمهوری خواه ها بوده است.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: اتفاقاتی که در فیلم معاون می افتد، همه دارای پیوست های تاریخی است که اگر از آن ها اطلاع نداشته باشیم، نمی توانیم فهم و تحلیل درستی از این فیلم پیدا کنیم.

 

وی با واقع گرا خواندن فیلم معاون اظهار کرد: این فیلم اگرچه ضد جمهوری خواهان ساخته شده اما واقعیت جمهوری خواهی را به خوبی نشان می دهد. در این فیلم تقریباً همه ویژگی ها و خصائص جمهوری خواه ها همچون مذهبی بودن، خانواده دوستی و از طرف دیگر به شدت شرور بودن، سودجویی و رئالیست بودن آن ها هم نشان داده شده است.

 

نوروزی در پایان خاطرنشان کرد: به طور کلی جمهوری خواه ها در آمریکا و در فیلم های تولیدی آنجا، افراد دارای روابط دوستانه و اهل گذشت و به نحوی خودمانی نشان داده می شوند و در عوض دموکرات ها افرادی اتو کشیده، دانشگاهی و با روابط عمومی سرد و ضعیف معرفی می گردند. نماد جمهوری خواهان همان گاوچران های تاریخ آمریکا هستند.



لینک کوتاه :
https://eshragh.ir/p=16737


اخبار مرتبط


دیدگاهی وجود ندارد !